کنفرانس خبری مشترک دولت جمهوری اسلامی افغانستان و سازمان ملل متحد، به منظور جلب کمک های بشر دوستانه برای افغانستان

کنفرانس خبری مشترک دولت جمهوری اسلامی افغانستان و سازمان ملل متحد، به منظور جلب کمک های بشر دوستانه برای افغانستان در مرکز رسانه های حکومت (GMC) دایر گردید. در این کنفرانس سرپرست وزارت مالیه محمد خالد پاینده، داکتر رامز الاکبروف معاون نمایندۀ خاص سازمان ملل متحد، داکتر انورالحق احدی سرپرست وزارت زراعت، داکتر وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه، حیات الله حیات، سرپرست وزارت انکشاف ودهات و غلام بهاوالدین جیلانی وزیر دولت در امورمبارزه با حوادث طبیعی و اشتراک داشتند.
هدف از این نشست جلب کمک های بشر دوستانه برای افغانستان بود. زیرا بنابر یافته های دولت افغانستان، این کشور با بحران انسانی وخیم ناشی از تشدید جنگ و خشکسالی و کوید ۱۹، روبرو است. برآوردها نشان می دهد که حدود ۱۸،۴ میلیون از شهروندان کشور در سال ۲۰۲۱ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. و ممکن است، نصف از کودکان زیر ۵ سال با سؤ تغذیه حاد روبرو شوند و بیش از یک سوم جمعیت کشور با وضعیت اضطراری عدم مصؤنیت غذایی و کمبود آب در سال ۲۰۲۱ مواجه گردند. در بخش بشردوستانه، براساس تخمینهای سازمان ملل متحد، افغانستان در سال ۲۰۲۱، نیازمند ۱.۳ میلیارد دالرآمریکایی کمکهای بشری می باشد. تا اکنون، تنها ۲۶ درصد بودجه مورد نیازصندوق اعانه بشردوستانه افغانستان تأمین گردیده است و صندوق متذکره با کمبود ۹۵۳ میلیون دالر آمریکایی روبرو می باشد. براین مبنا کنفرانس امروزی تدویر یافت تا نتایج متوقعه را بدست آورد.
آقای رامز الاکبروف در این کنفرانس خبری ضمن تشکری از حضور وزرا در این جلسه اذعان داشت که افغانستان بیش از چهل سال است که از مشکلات ناشی از جنگ، حوادث طبیعی، بیجاشدگان، فقر و در این اواخر از کوید۱۹ رنج می برد.
با توجه به سروی که در اوایل سال صورت گرفت تقریباً نصف اطفال زیر ۵ سال با سوی تغذیه حاد روبرو هستند و این بار دوم خشکسالی در سه سال اخیر است که افغانستان با آن مواجه است. افغانستان از تغییرات اقلیمی آسیب پذیراست و این یک امر تأثیرگذار و ویرانگر بر خانواده زراعت افغانستان است. بنابراین حضور تمام نهادهای بین المللی در ارائه کمک های بشر دوستانه مسئولیت فوری دارند. ما با حمایت سخاوتمندانه تمویل کنندگان فقط توانستیم ۳.۷ میلیون نفر نیازمند را در ربع اول سال کمک نمایم در حالیکه نیازمندی های آنها بیشتر بود. در اول سال ما در خواست ۱.۳ میلیارد دالر برای رسیدگی به بحران بشری دادیم. تمویل کنندگان که ۴۵۰ میلیون دالر امریکایی را امسال کمک کردند، نصف این کمک ها از سوی ایالات متحده بود. این رقم ۳۰ فیصد نیازمندی ها را مرفوع می سازد در حالیکه نیازمندی ها فرا تر از آن است. بنابراین اگر کمک ها بیشتر نشود، قحطی افزایش یافته و حدود۷ صد هزار نفر از کمک های غذایی ماهانه که همکاران ما فراهم می سازند، محروم خواهند شد و آب آشامیدنی حد اقل نیم میلیون نفر قطع خواهد گردید. از این منظر ما نیازمند همکاری های هرچه بیشتر جامعه جهانی هستیم.
در ادامه محمد خالد پاینده، سرپرست وزارت مالیه اذعان داشت که آسیب دیدگان خشکسالی حدوداً ۱۲ میلیون نفر را شامل میشود، که یک سوم نفوس کشور و سه برابر کل جمعیت کابل میباشند.
متضررین این پدیده (خشکسالی) دهاقین و خانواده های آنهاست که غذای کافی برای زنده ماندن ندارند که در این زمینه ما نیاز به کمک و معاونت خارجی ها داریم. ما برای جبران این پدیده (خشکسالی) فرصت بسیار کمی داریم. اگر اکنون اقدام شود ما می توانیم در رابطه به تغذیه و فرستادن فرزندان دهاقین و متضررین به مکاتب اقدام موثری نمایم. برای تقویت بیشتر تلاشهای بشردوستانه دولت افغانستان چهار برنامه ملی اولویت موفق و بزرگ خویش (برنامه صحت، برنامه معارف، برنامه آب و برنامه انکشاف جامعه) را بسیج و تمویل میکند. هر یک از این برنامه از قبل ساحاتی که با خشکسالی مواجه اند را تحت پوشش قرارداده و پلان برای توسعه بیشتر در زمینه به شمول کار بالای بزر و توزیع دامها برای زارعین وجود دارد، تا آنها بتوانند به زود ترین فرصت به زارعت وسرزمین ها و خانه های خود برگردند.

بر این مبنا حکومت افغانستان در کنار رسانیدن کمکهای بشردوستانه به نیازمندان، خود را ملزم میداند تا به مسایل مهم انکشافی و راه حلهای دایمی بحرانهای طبیعی بپردازد. حکومت افغانستان، از طریق برنامههای ملی دارای اولویت، به تأمین مشاغل کوتاه مدت فوری (برنامه ملی میثاق شهروندی)، ارایه خدمات اولیه صحی و تعلیمی (برنامههای ملی دارای اولویت صحت و منابع بشری)، ایجاد زیرساختهای بنیادی برای بلند بردن تواناییهای جوامع برای مهار و کاهش اثرات آفات طبیعی (برنامه مدیریت آب و منابع) می پردازد. به این منظور، در کنار فراخوان صندوق اعانه بشردوستانه، حکومت افغانستان در خواست ۲۰۰ الی ۲۵۰ میلیون دالر آمریکایی کمکهای انکشافی را در راستای تطبیق برنامههای متذکره در این برنامه اعلان نمود.